2016. szeptember 4., vasárnap

Colleen Houck - A Tigris átka | Könyvajánló

Akik régóta követik a blog bejegyzéseit, ismerik már az ízlésemet könyvek terén, így hihetetlenül kiszámítható módon a mai bejegyzésben egy fantasy műfajban íródott könyvet szeretnék bemutatni nektek, ami irtó nagy hatással volt rám, és ami olyannyira megfogott, mint előtte még egy könyv sem. (A Harry Potteren kívül - természetesen.) Nem tudom, mi vezérelt, hogy ilyen rendhagyó bejegyzéssel készüljek nektek, elvégre ennek a blognak nem ez a témája, de úgy gondolom, nem árt a vérfrissítés, és néha belefér egy-egy könyvajánló, esetleg tag. Úgyhogy akkor lássuk is ezt a csodát.

Eredeti cím: Tiger's Curse
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó kft.
Oldalszám: 536
Goodreads: 4,20
Besorolás: YA, fantasySzenvedély. Sors. Hűség. Kockáztatnád mindezt azért, hogy megváltoztasd a végzeted?

Amikor Kelsey Hayes azon gondolkodott, vajon mit fog csinálni ezen a nyáron, álmában sem jutott volna eszébe, hogy egy háromszáz éves indiai átkot próbál majd megtörni. Egy rejtélyes fehér tigrissel, akit Rennek hívnak. A világ túlsó felén.Pedig pontosan ez az, ami történt.Szembeszállva sötét erőkkel, bűvös mágiával és misztikus világokkal, ahol semmi sem az, aminek látszik, Kelsey mindent kockára tesz, hogy megfejtsen egy ősi próféciát, amely örökre megtörheti az átkot.

A tigris átka egy epikus fantasztikus-romantikus sorozat feszült. izgalmas első kötete, egy olyan élmény, amiből még többet akarsz.

Az írónőről tudni kell, hogy mikor nem épp egy regényen dolgozik, szívesen beszélget telefonon hat testvéreinek egyikével, internetes játékokat néz, vagy épp online vásárol. A New York Times Bestseller író különösen érdeklődik a kaland, akció, sci-fi, fantasy és romantikus irodalom iránt. Colleen élete során élt már Arizonában, Idaho-ban, Kaliforniában és Észak-Karolinában is. Most viszont végleg letelepedett Oregonban férjével és hatalmas plüss tigris gyűjteményével.

Most pedig lássuk, mit kell tudni az első kötetről:

A történet 300 évvel ezelőtt kezdődött, mikor India és a szomszédos királyság között kisebb háborúk törtek ki. Lokesh megakarta szerezni magának Indiát, de főleg inkább annak a varázserejű amulettnek az utolsó két darabját, ami Dhiren és Kishan Rajaram, az indiai hercegek tulajdonában volt. Békekötés címen – persze csak átverés volt az egész – Lokesh lányát, Yesubait eljegyezték Dhirennel. Ám az eljegyzést követően Dhirent szólította a kötelesség, és az ország másik felébe kellett utaznia. Mialatt ő katonai feladatait teljesítette öccse, Kishan sok időt töltött bátyja menyasszonyával, s végül egymásba szerettek. A két szerelmes tudta, hogy nincs esélyük arra, hogy együtt legyenek, így kénytelenek voltak Yesubai apjához, Lokeshez fordulni segítségért. Ám Kishan mit sem sejtett Lokesh tervéről, hisz ő csak elakarta venni a nőt, akit szeretett, így egyenesen belesétált a csapdába. A terv részeként Lokesh felajánlotta Kishannek, hogy elveheti a lányát, ha megszerzi Dhirentől az amulett darabját.
   Mikor Lokesh katonái elfogták Dhirent, és a palotába hurcolták, ahol már maga az uralkodó, Yesubai és Kishan vártak rá, Lokesh megpróbálta megölni a két herceget. Ám a varázserejű amulett, amit viseltek megmentette az életüket, s hogy ne haljanak meg, a tigris átokkal sújtotta a két fiút.


300 évvel ezután a 17 éves Kelsey Hayes nyári munkát keresve eljut a cirkuszba, ahol találkozik Dhirennel, a fehér tigrissel. A tigris már egy ideje fogságban élt, miután hazájában, Indiában elfogták. A lány és a tigris között hamarosan furcsa kötelék alakul ki  és ahogy egyre közeledik az egyhetes munka vége, Kelsey kezd csalódott lenni, hogy hamarosan búcsút kell vennie a tigrisétől. Ám ekkor felbukkan egy furcsa idegen, Mr. Kadam, aki szeretné visszavinni Rent otthonába, az Indiai rezervátumba. Elmeséli Kelseynek Dhrien, az Indiai herceg történetét, majd megkéri Kelsey, hogy felügyelje az utat, és  a tigris beilleszkedését - ezért pedig busás összeget ígér neki. Kelsey örömmel mond igent, hisz így még egy darabig a tigrisével maradhat. Valójában persze Mr. Kadam azért ajánlja fel neki a munkát, hogy segítsen megtörni a 300 éves tigrisátkot. Ren, aki évszázadok óta fogságban élt, képtelen volt emberré alakulni, mikor azonban Kelseyvel találkozott, és a lány kimondta azt a mondatot, amit Rennek hallania kellett (Bárcsak szabad lennél!), Ren ismét át tudott változni, és rögtön értesítette Mr. Kadamet, aki 300 évvel ezelőtt Ren herceg katonai vezetője volt, hogy megtalálta a lányt, aki megtörheti az átkot.


"– Sajnos manapság már nincsenek ilyen férfiak, mint Rómeó. Talán nem is voltak soha. Shakespeare igazi álompasikról írt, ugye? A maiak meg sem közelítik az ő hőseit. Na jó, a jelenlévők természetesen kivételt képeznek. Biztos vagyok benne, hogy te egy rendkívül romantikus tigris vagy." /48. oldal/


     Itt találtam egy kis furcsaságot, ugyanis Kelsey nevelőszülei szinte rögtön beleegyeznek a dologba, és még csak nem is kérdezősködnek sokat, ami pedig fura, hisz nevelt lányuk épp egy vadidegennel készül több ezer kilométer távolságnyira utazni egy tök idegen országba. De hát mindennek lehet egy kis szépséghibája.
Hamarosan Kelsey rájön a turpisságra, sejti, hogy valami sántít ezzel a rezervátum szöveggel kapcsolatban, méghozzá akkor, mikor a hosszú út után betér egy vendéglőbe, mikor pedig kijön, a teherautót, amiben Dhirent szállították, valaki elköti; a tigrist viszont kiteszik az út szélére. Ren ezután a dzsungel mélyére vezeti Kelseyt, ahol pár napnyi gyaloglás után sor kerül a vallomásra: Ren Kelsey szeme láttára tigrisből emberré alakul, és elmondja neki, milyen átok sújtja, és hogy aki megtörheti, az maga Kelsey!
 

Hogy megtörjék a tigris átkot rengeteg akadályt kell leküzdeniük, s mindeközben közelebb kerülnek egymáshoz. De hogy ne legyen olyan unalmas, bekerül a képbe Ren öccse is, Kishan 
– a fekete tigris , aki miatt 300 évvel ezelőtt megkapták az átkot. Kishan akkor elcsábította Ren menyasszonyát, és úgy tűnik, a történelem megismétli önmagát. De mi ezzel most nem foglalkozunk, ez csak a 2. és 3. részben bontakozik ki jobban. Bár először nekem sem tetszett ez a szerelmi háromszög história, itt valahogy ezerszer jobban hat, mint más elcsépelt művekben. Valójában Kelsey a két fiú közül csak az egyikbe szerelmes, így nem is annyira szerelmi háromszögről van szó. 

A három kötet alatt renget kalandba keverednek, lesznek indiai istennők, kappák, sárkányok, amit az írónő hihetetlenül aprólékosan, részletesen mutat be, s az olvasó úgy érzi, ő maga is a kaland részese. 
Nem szeretném lelőni a poént, így nem írom le szóról-szóra, mi történik. Remélem sikerült meggyőznöm tieteket a könyvről, és ti is beszerezitek majd. :)

Ami nekem a legjobban tetszett, az India története volt, s az egyes helyszínek, templomok, szentélyek, ahová Ren és Kelsey elzarándokolnak olyan részletesen van megírva, hogy az olvasó maga előtt látja az egészet. A karakterek is jól kivannak dolgozva, nem klisések, bár Kelsey annyira nem nőtt a szívemhez, főleg mikor kezdett átmenni furába, de Kishant és Rent imádom – igen, ebben a sorrendben! :3 Néhány hindi szót is megismerhetünk, például mikor Kishan és Ren veszekednek az anyanyelvükön, illetve mikor becézgetik Kelsey-t (imádom az ilyen beceneveket!!)
Például a: Bilauta - kiscica; Kishan nevezte így. Azzal magyarázta ezt, hogy ha ő meg Ren a nagyciciák, akkor Kelsey a kiscica. :3
Ren Priyanak, Priyatamanak vagy Iadalanak szólítja.   Részletek:

"– Szabad egy tigrisnek müzliszeletet ennie? – kérdeztem. – Valószínűleg olyasvalamire volna szükséged, ami proteinben gazdagabb, viszont itt az egyetlen protein én vagyok, de arra ne is gondolj. 
Borzasztó ízem van." /107. oldal/

"– A férfi kinyújtott kézzel, óvatosan közelebb lépett és megismételte:
– Kelsey, én vagyok, Ren.
(...)
– Micsoda? Miről beszél? – hebegtem.
A férfi közelebb lépet, tenyerét izmos mellkasára téve, lassan azt mondta:
– Kelsey, ne fuss el! Én vagyok az, Ren. A tigris.
(...)
– Hol van Ren? Nem értem. Csináltál vele valamit?
– Nem. Én vagyok ő." 
/115-116. oldal/


"Szóval mi is vagy te? Egy ember, aki tigrissé változott, vagy egy tigris, aki emberré? Vagy olyasmi vagy, mint a farkasember? Ha megharapsz, én is tigris leszek?" /117. oldal/Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése